От една година ирландската нискотарифна компания Ryanair преживява безпрецедентни трудови протести, довели

...
 От една година ирландската нискотарифна компания Ryanair преживява безпрецедентни трудови протести, довели
Коментари Харесай

Защо Ryanair преминава през толкова много турбуленции?

 От една година ирландската нискотарифна компания Ryanair претърпява невиждани трудови митинги, довели до анулация на хиляди полети, стачки на личния състав в доста страни и непрекъснато неодобрение измежду водачите, стюардите и стюардесите, осведоми AFP, представена от Българска телеграфна агенция.
Защо напрежението внезапно избухна в общественото пространство? През първите 30 години от съществуването си ирландският авиопревозвач потулваше настояванията на чиновниците си. Много водачи на Ryanair настояват, че управлението получавало тяхното безмълвие посредством редица мъчителни принуди: статут на самонаети, налаган на доста от чиновниците, делене на личния състав в многочислени местоназначения и разнообразни условия на труд, възбрана на всякаква синдикална активност.Разрастването на въздушния превоз в света - в Китай, в страните от Залива, както и в Европа - въпреки всичко се оказа предимство за водачите, ухажвани от самолетни компании, подготвени да им заплащат повече. Тази нова обстановка докара до експлоадиране на напрежението в Райънеър: някои водачи напуснаха самолетната компания, а останалите станаха по-гневни и настоятелни. След като беше принудена да анулира хиляди полети от предходната есен насам, Ryanair в последна сметка се обърна на 180 градуса през декември и изрази подготвеност да признае синдикатите.

Генералният шеф Майкъл О`Лиъри и екипът му подеха същинска културна гражданска война, като започнаха договаряния с профсъюзите. Не може обаче просто с едно тракване с пръсти да се промени културата на едно дружество, което години наред отправяше единствено обиди към синдикатите. От декември до момента Ryanair е признала публично единствено синдикатите във Англия, Италия и Ирландия, а в другите страни, където участва, не е реализирано никакво съглашение.

Да, самолетната компания направи някои отстъпки, с индексиране на заплатите на някои места и възстановяване на изискванията труд. В Ирландия се съгласи на медиация, с цел да реши спора с локалния профсъюз, което разреши да се подписа съглашение след маратон от договаряния.

В Европа обаче Ryanair в множеството случаи не отговори на общите претенции на личния състав за постоянен трудов контракт в сходство с трудовото законодателство на съответната страна.

Освен това с изказванията си самолетна компания от време на време демонстрираше своенравие. Оперативният й шеф Питър Белю изрази оптимизъм на 23 юли за договарянията с ирландските водачи, два дни след което управлението разгласи, че може да реалокира от Ирландия в Полша 300 работни места, от които 100 пилотски позиции. След което се съгласи на медиация.

Дали има заплаха от нови разтърсвания? Рискът остава, най-малко до момента в който самолетната компания не реализира нов компромис, който да успокои недоволството. Засега обаче водачите и кабинният личен състав са по-твърдо решени от всеки път, получили по-голяма независимост след признаването на синдикатите, да провеждат първите паневропейски стачки и да стартират огромни договаряния. Това по-благоприятно за чиновниците съответствие на силите въпреки всичко наподобява кара управлението да форсира договарянията, с цел да излезе от задънената улица.  
По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР